Néhány jel, ami arra utal, hogy fehérjehiányos az ember

Kezdjük a számokkal: egy átlag embernek naponta, testsúlykilogrammonként 0.8 gr proteinre van szüksége. Ez egy normál életmódot folytató,  átlagos magasságú nem elhízott felnőtt emberre vonatkozik. Természetesen ez nem kőbe vésett: 0.5 – 1.0 gr/testsúlykilogramm/nap rugalmasan kezelve elegendő. Sportos életmódot folytatóknál (remélhetőleg ez egyre inkább elterjed) ez a szám 1.1 – 1.4 gr, versenyzőknél 1.2 -1.5 gr, nagyon intenzív izomtömeg növelés igénye esetén akár naponta 2 gr is lehet.

Amikor az ember fehérje bevitelre gondol, akkor elsősorban a húsok, halak, tejtermékek, hüvelyesek és a tojás jut eszébe. Azonban figyelembe véve napjaink speciális táplálkozási szokásait és/vagy diétáit (vegetáriánus, vegán, FODMAP, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes etc.), felmerülnek alternatívaként a preparált fehérje készítmények, amelyekkel természetesen nem lecserélni, hanem kiegészíteni érdemes a napi fehérje étrendet.

Ha valakinek van kedve számolgatni (nem elvetendő), akkor kikalkulálhatja a naponta bevitt fehérje mennyiséget. Ehhez manapság már kiváló alkalmazások állnak rendelkezésre, de egy idő után, megfelelő rutinnal ez jó közelítéssel becslésre is működik.

Két eset van, amikor különösen érdemes a fehérjepótlásra gondolni: 

Az egyik, ha a kiszámolt/megbecsült fehérjebevitel nagyon alul marad a fenti értékekhez képest. Nyilván (mivel nem tökéletesen egzakt számokról beszélünk), nem tized gramm eltérésekre kell pánikszerűen reagálni! De szembeötlő esetekben (pl. sokszor marad jelentősen 0.8 gr alatt a napi bevitel; sportoláskor is 1 gr körül van etc.) muszáj reagálni. 

A másik eset, ha erre utaló tünetek jelentkeznek. Hangsúlyozandó, hogy ezek nem specifikusak, azaz nem csak fehérje hiánytól keletkezhetnek, állhat mögöttük egyéb tápanyag hiány vagy más betegség, de a gyanú az erős. Ezért – indokolt esetben orvosi konzultációval kiegészítve – fehérjehiányra is kell gondolni az alábbi esetekben:

Haj, köröm és bőr problémák – ezek a képletek mind rengeteg fehérje alkotóelemet tartalmaznak (kollagén, keratin, csak hogy néhányat említsünk). Tüneteik elégé feltűnőek, általános fehérje hiányra (adott esetben a labor vizsgálat szükségességére) is felhívhatják a figyelmet!

  • Száraz, töredező haj; elvékonyodott körmök; száraz, hámló bőr.
  • Odéma – orvosi konzultációt igényel! Gyógyszer mellékhatástól a pajzsmirigy alulműködésig számtalan betegség tünete lehet.
  • Hangulati ingadozások – ezer oka lehet, többek között fehérje alultápláltság!
  • Fáradékonyság – szintén ezer oka lehet
  • Lassan gyógyuló sebek 
  • Fertőzésekre való fokozott hajlam

Ha valaki a fenti jelekből magára ismert, a helyzet súlyosságától függően forduljon orvoshoz, és feltétlenül gondoljon a megfelelő fehérje bevitelre. Természetesen, ha az ember valamiből “gyógyul” ( a száraz bőrtől kezdve az arthroscopos térdműtétig) a fehérje igény fokozódik. Ezt kalkulálja bele mindenki a folyamatba!  Egy átlagos adag csirkemell ebédre körülbelül 25 gr fehérjét tartalmaz, reggelire rántotta 3 tojásból 20 gr, egy átlagos adag jó minőségű protein shake vacsorára: 15-20 gr.