Az ülőmunka napjainkban, bármilyen mókásan is hangzik, de népbetegséggé vált az általa előidézett hát-, derék- és fejfájások miatt.

Mivel a tested mozgásra fejlődött, így az ülőmunka alatti teljes merevség nem tesz jót neki. A mozgás orvosság lesz minden fájdalmadra, hiszen beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait. A legjobb tipp ülőmunka esetén a gyakori testtartás változtatás, vagy legalább 1-1,5 óránként egy kisebb átmozgatás.

Godó Fanni személyi edző által hoztunk nektek pár nyújtó és erősítő gyakorlatot, amellyel a testünk számára könnyebben átvészelhető bármilyen monoton ülőmunka.

Ezek az átmozgató feladatok, kinyújtják a megmerevedett, beszűkült izmaidat, amelyek jelen esetben a mell izomzatát, az alsó háti szakaszt, tehát a derekad, és a csípőhajlító izmaidat jelentik. Kizárólag a rövidült izmok nyújtása még nem elegendő.

Ha rendszeresen edzel (ami napi 8-10 órás ülőmunka esetén kiemelten ajánlott) akkor a megnyúlt, elernyedt izmaidat kell erősítened, kompenzálva ezzel az előbb említetteket, Hátizmaink megnyúlnak és az elülső izmok megrövidülnek, így nagyon fontosnak tartom a hátsó izomlánc erősítését, elérve ezzel egy egészségesebb testtartást és fájdalommentes testrészeket.

Ha nem erősíted őket akkor kezdődnek a derékfájdalmak vagy máris aggódhatsz azon, hogy gerincferdülésed lehet, esetleg idős korodra meggörnyedhet a tartásod.

Ennek elkerülésére az egyik legjobb módszer a hátizmok mellett a farizom és a hasizmok erősítése.

Ezekre akár minden nap fordíthatsz pár percet az átmozgatások mellett, de ha heti pár edzésedbe becsempészed ezen izmok erősítését, hidd el hálás lesz a tested érte.

Tehát amit erősítenünk kell:

  • felső háti szakasz: evezések, Superman, lapockaaktivációs feladatok,…
  • hasizom: deadbug, plank variációk, bölcsőtartás,…
  • farizom: csípőemelések minden variácója, kagylózás, kitörés, guggolás,…

A karantén alatt például rengetegen elkezdtek a home office mellett futni járni.

Sajnos ez nem feltétlenül a legideálisabb sport tevékenység abban az esetben, ha más jellegű mozgást nem végzel, hisz ilyenkor fokozottabb lehet a sérülés veszély. Otthon még többet ülünk, mint ezelőtt, sokan otthon is ülőmunkát végeznek, mint az irodában. Van egy izom ami jelentősen megrövidül a folyamatos ülőmunka mellett és nagy szerepe van a futásban: Ez a csípőhorpasz
Ha probléma van vele az kihatással lehet az egész testedre.

Rövid csípőhajlító izom ▶️ rövidebb lépéshossz ▶️ több sérülés ▶️ még több időt tölthetsz a lakásban mozgás nélkül.

A horpaszizom nyújtására az alábbi videó adhat segítséget.
Ha nem feszítesz rá a farizomra csak az alsó háti szakaszt fogod hajlítani és az több terhelést kap, a csípő elülső részén elhelyezkedő szalagokkal együtt, de nem a hajlító izmokat dolgoztatod.
A féltérdelő pózban a talajon lévő alsó végtag oldalán feszíts rá a farizomra, és szép lassan kezdd el előre tolni a testedet éppen csak addig, míg egy szolid kis nyújtást érzel, majd mozogj vissza lassan!

Az eddigiek mellett mindenképp eddz a farizmaidra, hisz akkor javul a helyzet a csípőhorpasz körül is:
Az ülőmunka a nap jelentős részében teljesen elfeledteti testeddel a farizmaid működését, erejét, ami miatt hosszútávon a farizmod inaktív lesz és ez pár mozgásszervi betegség kialakulásával is járhat:

  • derékfájás (isiász vagy lumbágó)
  • porckorongsérv
  • csípőízületi panaszok
  • alsó végtagi panaszok (térd-, boka fájdalma)

Érdemes megfogadni Fanni tanácsait, hisz rövid időn belül érezhetőek a testmozgás pozitív hatásai.