Rekordidő alatt bikiniforma? A HIIT edzés rejtelmei

Napjainkban HIIT az egyik legfelkapottabb edzésformává vált világszerte. Nem véletlen, hiszen valóban csodákra képes. Ha téged is régóta foglalkoztat már a téma, hogyan lehetne minél gyorsabban látványos eredményt elérni, akkor a HIIT edzést neked találták ki.

Mi az a HIIT edzés?

A HIIT (High-Intensity interval training) egy magas intenzitású aerob edzésforma. Lényege, hogy magas intenzitású rövid sorozatok követik egymást, minimális pihenőidővel. A gyakorlatok összetettek, többek között guggolások, kitörések, különböző aerob mozdulatok váltják egymást.

Miért pont a HIIT?

A legtöbb kardióedzés, többek között a futás, elliptikus tréner egy idő után unalmassá, monotonná válik. Ezzel szemben a HIIT egy sokkal gyorsabb, változatosabb és nem utolsó sorban hatékonyabb formája a zsírégetésnek.

A HIIT edzésforma mellett szól, hogy akár otthonról is könnyen végezhető. Nem kell hozzá semmilyen segédeszköz. Elég egy polifoam vagy jógamatrac és persze sok-sok víz.

Ha kevés időd van, vagy csak szimplán nem vonz a fitnesztermek világa, kiváló választás lehet ez az edzésforma. Kezdőknek elég napi 15-20 perc is, így bármikor könnyedén beiktatható a hétköznapokba is.

Több kutatás is alátámasztotta, hogy egy 20-30 perces intenzív HIIT edzéssel, akár 4-5x több zsírt égethetünk el, mint a sima kardióedzésekkel. Ez az edzéstípus amellett, hogy segít a gyors zsírégetésben, élénkíti az anyagcserefolyamatokat és a vérkeringésre is pozitívan hat. Mindemelett segít az állóképesség növelésében, így aki rendszeresen végzi a HIIT edzéseket sokkal fittebbnek és energikusabbnak érzi majd magát.

Milyen gyakran végezzünk HIIT edzéseket?

A HIIT edzéseket érdemes egy héten 3-4x végezni. Kezdőknek a napi ajánlott edzésidő kb. 15-20, haladóknak már akár 30-40 perc is lehet. A hatékonyság növelése érdekében ajánlott mellette heti 2-3 alkalommal súlyzós edzéseket is végezni. Fontos legszögezni, hogy ez az edzésforma az átlagosnál jobban megterheli az izmokat, ezért elengedhetetlen utána a megfelelő nyújtás is.

Youtubeon már rengeteg videót találhatunk a témában, de hamarosan mi is érkezünk egy rövid edzéstervvel. Érdekelne titeket?