Revo Power Workout by Godó Fanni

Elérkezett a nap, amitől féltünk, de ne aggódj ezzel nem vagy egyedül!

Régi szép idők, vagy talán nem is volt olyan rég, amikor heti 3-4 vagy akár 5 alkalmat is edzettél. Lehet egy újévi fogadalom volt vagy akár már évek óta tart a mozgás iránti szenvedély, bármelyik kategóriába is tartozol, egy biztos: az edzőtermek bezárása nálad is a motiváció elvesztésével párosult.

Most hoztam Neked pár tippet, hogyan rázódj vissza a régi jó szokásidhoz! Bármilyen kihagyás után, legyen szó egy hosszabb nyaralásról, vagy átmeneti lecsökkentett edzésszámról, visszatérés esetén is jól jöhetnek ezek az „újrakezdő” tanácsok.

Teljesítmény visszaesés már 2 hét kihagyás után is tapasztalható, és ez az idő elteltével egyenes arányosan romlik. A megszerzett izomtömeget, formát csak a megfelelő táplálkozás és mozgás mellett tudjuk fejleszteni és ezáltal megtartani is. Ne keseredj el, ha már TE is érzed magadon a karantén “tüneteit”: izomvesztés, súlyvesztés/gyarapodás, állóképesség romlása. Fontos, hogy tudd, a kulcs a TE kezedben van!

Vissza a mókuskerékbe

Lelkedesédes a maximumon, motiváció az egekben és már alig várod, hogy visszatérj a terembe, vagy az edződhöz. Jól gondolom? Lassíts!

Koncentráció, agy-izom kapcsolat kell, amit megtanultál az eddigi edzéseiddel azt most hasznosítsd is! Ne csak a mozgáskoordinációd, de a koncentrálóképességed is, hisz amit folyamatosan használunk az rögzül. Így újra végig kell gondolni a gyakorlatok helyes kivitelezését, felébresztve az agy-izom kapcsolatot ezzel szép lassan visszahozva a formát. Ha rögtön a kihagyás előtti súlyokhoz nyúlsz akkor vagy sérülés lesz a vége vagy olyan demotiváltság az első heted után, hogy a lelkesedés amiről beszéltem, a koncentrációképességedel együtt elvész, és végül feladod.

Leszel olyan mint előtte? IGEN

Ugyan annyi idő kell a formához, hogy elérd, mint amikor belekezdtél? Van egy jó hírem: NEM.

El kell fogadnod az állapotot és azt, hogy szintedhez mérten most kezdőként kell edzeni. Ugyanakkor az izommemória miatt ez közel sem lesz olyan hosszú út, mint gondolnád. Az első 1-2 hétben átmozgató jelleggel kezdj el mozogni, hogy tested felkészüljön a súlyokra, és az általuk okozott stresszre. Ehhez fogok most segítséget nyújtani.

Mikor nyered vissza a “régi formád”?

A glikogénraktárak nem telítődnek teljesen, ezért érzed sokkal puhábban az izmaidat vagy épp úgy látod “összeestél”, hisz tested katabolikus állapotba került a rendszeres edzés és a kiegyensúlyozott táplálkozás elhagyásával.

Ha nem esel a kezdők hibájába (ha pedig nem vagy kezdő nem követed el ezt a hibát), akkor a fent leírtak alapján fokozatosan és lassan felépíted/felépítjük az új edzésterved! Ha pedig eddig is egyedül edzettél akkor van annyi testtudatod, hogy tisztában legyél, mikor mire reagál jól a tested. Hiszen nem az izmaid emlékeznek, TE emlékszel, hogyan tanultad meg a gyakorlatok helyes kivitelezését.

A pszichés oldalát tekintve is jobban haladhatsz, ha eldöntöd fejben, hogy van egy célod és azt véghez akarod vinni. Ezzel szemben ha félvállról veszed és feladod 1 hét után (mondván, hogy “nincs változás”) akkor valóban nem fog sikerülni ezt garantálhatom. A befektett munka mindig megtérül, ilyenkor meg főleg, ha bizonyíthat neked. Egy a lényeg, ne bántsd! Az erő szintje a megfelelően felépített edzéssel nyerhető vissza, minősége viszont a helyesen kialakított táplálkozással és a rendszeres fehérjefogyasztással.

Bár erről most nem lesz szó, de ugye jól gondolom, hogy a homeoffice-os időszakhoz nem csak a csökkentett edzésszám, hanem a megnövekedett kiflifogyasztás is betársult?

Hogyan is fog kinézni az edzés?

 Az első 2-3 hétben még nem fogsz a súlyokon emelni. A kulcs a ismétlésszámokban és a helyes kivitelezésben rejlik. Hagyd, hogy a tested tanuljon, fejlődjön, az izmaid újra éledjenek! Így a heti 2-3 erőedzés egyelőre bőven megfelel. 10-12-15-ös (vagy több) ismétlésekkel fogsz dolgozni. Lassú kivitelezéssel még több izomrost fog dolgozni hosszabb ideig, ezáltal sokkal jobban fogod érzeni a munkát!

Heti 2 napos(A-B) edzésterv 1-4. Hétig

BEMELEGÍTÉS

-hengerezés: ellenjavallatokat vedd figyelembe

 1. LÉGZÉS
  Egyik kéz a mellkason másik a hason, 4 mp beszív a levegő 4 mp kifúj párszor ismételjük csak orron át! (Próbáld meg csak a hasadon keresztül venni a levegőt, tehát csak a kezed mozogjon)
 2. AKTÍV NYÚJTOTT LÁBEMELÉS
  Szalaggal húzod a lábad, derék talajon, másik láb emelése 10x, eközben a térd végig nyújtva

 90-90

Derékszögben a lábad,lábszárad,lábfejed
Mobilizálunk

 1. LAPOCKA AKTIVÁCIÓ
  Csak a Lapocka mozog, lumbális szakasz marad
 2. GUGGOLÁS
  Két térd közé, váltott kar emelésből felállás
 3. Váll mobilizálás
  Nyújtva végig a kar (felmosónyéllel is működik)

 X-SÉTA

Miniband-delis lehet bokára téve
Oda vissza 10×5

 KISÉTÁLÁS

Láb végig nyújtva, pici lépkedések 5x

Minden edzés előtt, az egész testet bemelegíti, felkészíti a terhelésre.

GYAKORLATOK

A feladatuk szuperszettben váltakoznak tehát az A1 és A2 egymás után végzendő, pihenővel a 2. feladat után a megadott körig folytatva, majd utána haladunk a B1 B2-re és így tovább. Súlyt csak akkor használj, ha megy a tökéletes kivitelezése a gyakorlatnak saját testsúllyal is! Ha ez rendben van, nyugodtan használj szintednek megfelelő súlyt és jegyezd hol kezded, és hogy haladsz vele a 4 hét alatt.

1. nap Tempó Pihenő Ismétlés Kör
A1
Dobozra guggolás  rúddal/súllyal (nélkülük)
Lassú le és fel dinamikus 30 mp 10-20 3x
A2
Padlón nyomás kézisúlyzóval
Lassú engedés 8-12
B1
Kitörés hátra kézisúlyzóval
30-60  mp 10-20 lábanként 3x
B2
Egykezes evezés
Húzásnál megtart majd lassú visszaengedés 8-12
C1
Glute Bridge feltett lábbal
Fent megtart pár mp-re 30-60  mp 10-20 3x
C2
Fekvőtámasz (saját testsúlyos, könnyítés: emelt: támasz széken, asztalon tenyérrel)
Lassú leengedés 3-10
D
Pallof nyomás (féltérden, térden, állva gumikötéllel vagy csigán)
kontrollált 15-30  mp 3x
E
Kagylózás
Nyitásnál megtart picit 30 mp (csak mindkét oldal elvégzése után) 15-30 oldalanként 3x
F
Bölcsőtartás
tartás 10 mp 20 mp 4x
2. nap Tempó Pihenő Ismétlés Kör
A
Serlegguggolás (súllyal vagy saját testsúly)
Lassú ereszkedés 10-20 4x
B1
Fellépés kézisúlyzókkal (nélküle)
Lassú ereszkedés 30-60  mp 10 oldalanként 3x
B2
Húzodzkodás (gumiszallaggal könnyítve)
Folyamatos, lassú 3-10 3x
C1
Deadlift
Kontrollált, lassú leengedés 30-60  mp 10 3x
C2
Döntött törzsű evezés
Fent megtart 8-12 3x
D1
Hip thrust
Fent megtart 5 mp-re 30-60  mp 10-20 3x
D2
Fekvenyomás rúddal
4 mp leengedés, 4 mp tolás 8-10 3x
E1
Oldalplank lábemeléssel
30 mp (csak mindkét oldal elvégzése után) 10 oldalanként 4x
E2
X felülés(fekvésből ellentétes láb érintés, a lapocka alsó pontjáig felemlekedsz, mjad vissza fekszel)
12-12 4x

NYÚJTÁS

Nem győzzük hangsúlyozni a nyújtás fontosságát! Edzés után minden megmozgatott izmot megfelelően lenyújtunk, lassan, alaposan, illetve, ha szükséges (például ülőmunkát végzel), akkor a jellemző testtartás miatti megrövidült izmok nyújtását is végezd el akár minden 2. órában.

Egészségedre!