Mire jó a fehérje? Milyen fehérjét fogyasszunk?

Sokan nem is gondolnák, milyen elengedhetetlen szerepe van testünkben a fehérjéknek. Sejtjeink alkotó eleme, megtalálható a kötőszövetekben, az izmokban, sőt még a hormonjainkban is. Így már talán érthető, miért hangsúlyozzuk annyira fontosságát.
Más makrotápanyagokhoz képest (ide tartoznak a szénhidrátok, zsírok) a fehérje beépülése sokkal tovább tart, ezzel ellentétben testünk csak rövid ideig képes raktározni. Ebből adódóan mindennapi fogyasztása elengedhetetlen. Kulcsfontosságú, hogy ügyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű bevitelére. Fehérjeforrások lehetnek a vörös és fehér húsok, halak, tenger gyümölcseiilletve a zsírszegény tejtermékek. 
A fehérjéken belül elkülönítjük az úgynevezett lassú és gyors felszívódású fehérjéket. 

Mikor érdemes fogyasztani?

A megfelelő fehérjebevitel alapköve egy egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek, azonban nem árt odafigyelni mikor és milyen mennyiségben fogyasztjuk. A napi átlagos tápanyag bevitel kb. 20-30%-át teszik ki a fehérjék. Érdemes szem előtt tartani ezt a számot. Ügyeljünk, hogy lehetőleg minden étkezésünk tartalmazzon minőségi proteint.
Reggelire fehérje? Naná! Egy magas fehérjetartalmú reggeli fogyasztása növeli a teltségérzetet és csökkentheti a sóvárgás utáni vágyat. Ébredés után a legideálisabb, ha gyorsan felszívódó fehérjét választunk. Alvás alatt is kalóriát égetünk,így fontos, hogy testünkmár a nap elején megfelelő tápanyag forráshoz jusson. Ilyenkor a fehérje mellett érdemes odafigyelni a megfelelő szénhidrátbevitelre is. Ideális lehet például a zabkása kombinációja proteinporral.
Gyakran előfordul, hogy estére vagy akár a vacsorát követően is megéhezünk. Fontos, hogy ilyenkor ne essünk kísértésbe és messziről kerüljük a szénhidrátbevitelt. Erre legjobb megoldást nyújtanak a lassú felszívódású fehérjék. A névből ered, hogy ennek a fehérjének a beépülése és regeneráló hatása hosszabb időtartamú, így tökéletes opció lehet elalvás előtt.

Edzés és a fehérje

A reggelihez hasonlóan az edzés és testmozgás után is érdemes gyorsan felszívódó tejsavó fehérjét választani. A legcélszerűbb közvetlenül az edzést követően fogyasztani. Hogy miért? Szervezeted minél hamarabb hozzájut, a fehérje annál hamarabb épül az izmokba és fejti ki regeneráló hatását. 

A fehérje szerepe a fogyókúrában

Tévhit, hogy a koplalással és éheztetéssel hamarabb beindul a fogyás. Azzal, ha egyáltalán nem, vagy rendszertelenül étkezünk sokszor többet ártunkmint gondolnánk. Koplaláskor testünk automatikus reakcióként vésztartalékaihoz nyúl és elkezd zsírt halmozni. Ha még látszólag beindul a fogyás, csupán a zsír helyett az izmokból kezdünk veszíteni.
A fehérje mindamellett, hogy beindítja az anyagcsere-folyamatokat, segít, hogy sokkal teltebbnek, jóllakottabbnak érezzük magunkat, ezáltal csökkenti az éhségérzetet is. Egy fehérjedús diéta során nem kell aggódni, hogy ránk tör majd a farkaséhség.
Ne feledd! A fogyás kulcsa, hogy több kalóriát égessünk el, mint amennyit beviszünk. A fehérjeforrások mellett fogyasszunk megfelelő mennyiségű gyümölcsöt, hüvelyes zöldséget és teljes kiőrlésű gabonaféléket, valamint ügyeljünk az elegendő folyadékbevitelre is.